Myyntinäyttely Jyväskylässä

INARISTA TEHTY – MADE OF INARI
Myyntinäyttely Suomen käsityön museon tiloissa
21.5.-28.8.2022
Ti-Su klo 11-18
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Lisätietoja museon sivuilla

Asettaisitko sinä Inarin kylmien järvien pohjilla lymyilleen mateen hiuksiisi?

Inarin Käsityöpuoti kokoaa yhteen Ylä-Lapin käsityöläisiä tekemään kokeita pohjoisen luonnonmateriaaleilla. Inarista tehty -myyntinäyttely tuo arktisen orgaanista estetiikkaa ja pohjoista perinnettä erämaista urbaaniin ympäristöön, Jyväskylän keskustaan Suomen käsityön museoon.

Jatka artikkeliin Myyntinäyttely Jyväskylässä

Pertti, Ivalon pahamaineisin pässi

Rantatöyräiden koivut ja pajukot ja muutamat laiskat pilvenriekaleet peilautuvat lähes epätodellisen tarkkana tyynen veden peilistä. Vene liukuu laiskasti virtailevaa Ivalojoen suvantoa verkkaisesti ja äänettömästi sähkömoottorin työntämänä. Vaimo ohjaa, minä uitan viehettä harrin tai lihavan ahvenen toivossa. Puodinperän rauha on rikkumaton, muita kulkijoita ei leppeässä loppukesän illassa näy.

Rauhaa ei kestä kauan. Äkkään rantapusikoissa liikettä. Poro? Ei. Iso koira? Ei tuo ole koirakaan. Ei kai tuo ole Pertin posse!

Mutta toden totta, on se. Kolme mustaa ja kolme valkoista pässiä hengailee koivujen alla, kuin syljeskelevät lättähatut Steissillä. Ne ovat kaukana kotikarsinastaan ja mielessä ei taatusti ole pelkästään kristilliset hyveet.

Uistelumme on keskeytettävä. On kansalaisvelvollisuus puuttua tilanteeseen.

Jatka artikkeliin Pertti, Ivalon pahamaineisin pässi

Sylitarjotin on ratkaisu kaikkeen

puutarjotin sylitarjotin sylissä

Mystinen manualisti Magnus Lange valmisti Yönpuolen Lapin hiljaisuudessa aikoinaan omaan käyttöönsä voimallisen ja oivallisen esineen. Keväällä 2021 hän päätti, että ihmisten maailma oli viimein valmis sohvaruokailumukavuuden kokonaismullistukseen, laskeutui alas Ivalon Rajanmäeltä ja toi Sylitarjottimen meille Puodille testikäyttöön.

Jatka artikkeliin Sylitarjotin on ratkaisu kaikkeen

Puodille voitto ADW:n muotoilukilpailussa

Arctic-Design-Week-voittaja

Inarin Käsityöpuoti valittiin 24.3. vuoden 2021 Arktiseksi Muotoiluintensiiviseksi Yritykseksi. 

Palkinnon myönsi Rovaniemen Arctic Design Week (ADW), joka kokoaa vuosittain yhteen muotoilualan uutuuksia ja yrityksiä. ADW:tä on järjestetty vuodesta 2008 asti ja Vuoden Muotoiluyritys-palkintoa on jaettu vuodesta 2016. Tänä vuonna esiraati valitsi finaaliin kuusi eri alojen arktista muotoilua toteuttavaa yritystä. Näistä kuudesta yleisö äänesti suosikkiaan. Inarin käsityöpuoti nappasi 46% annetuista äänistä.

Jatka artikkeliin Puodille voitto ADW:n muotoilukilpailussa

Mustan perjantain uutuudet -0%

Silkkivllahuivi punainen Pieni Liekkas

-0% ei taida olla kovin mojova jymyalennus. Pahoittelemme, mutta Inarin Käsityöpuodilla ei ole tällä viikolla erikoistarjouksia.

Metkujen käsikirja juonikkaalle kauppiaalle-oppaasta opiskelimme, että kannattaisi nostaa hintoja lokakuussa ja laskea ne mustana perjantaina suuren metelin saattelemana. On suositeltavaa myös pitää sen verran ilmaa hinnoissa, että reiluja alennuksia voi antaa koska vain. Ykkösmetkuna voisimme käyttää asemaamme ja painostaa tuottajia myymään edullisemmin. Tällaisessa epäeettisessä globaalikapitalistisessa onnettomuusdominossa tuottajat ja heidän alihankkijansa sitten vuorostaan kiertäisivät laatu- ja ympäristökriteereitä, tai loukkaisivat eläin- ja ihmisoikeuksia.

Me emme halua olla osa tätä epispeliä, jossa lopulta kellään ei ole kivaa. Heitimme käsikirjan Jaskalle (Ivalon kierrätysvastaava).

Hopeakorvakorut sateenkaari
Uutuus: ihan normaalihintaiset Sateenkaari-hopeakorvakorut. Design: Anitta Vierelä
Jatka artikkeliin Mustan perjantain uutuudet -0%

Vilujen viholliset: lämpimät villahuivit, viltit ja shaalit

Hugo Simberg Halla Frost

Hallatar haastaa ja talvi koittelee jo pian eteläisillekin palkisille, sille ei mahda mitään. Mutta hytinöille, vilunväristyksille ja hampaiden kalinoille mahtaa. Palelu on täysin vapaaehtoista, sillä sen voi poistaa elämästään Lapin karaisemien käsityöläisten käsinkudoituilla villatuotteilla. Kotimainen villahuivi niskassa sitä kävelee viheliäisenkin viiman lävitse kuin kissanpentukasassa ja kotopirtissä voi piiloutua Kuuran kylmiltä henkäilyiltä kauniin viltin tai torkkupeiton alle.

Kuva: Halla 1895, Hugo Simberg

Jatka artikkeliin Vilujen viholliset: lämpimät villahuivit, viltit ja shaalit

Ruskamummojen syysvaellus

Ruskamummot ovat monilukuisia, jokasyksyisiä vieraita Yönpuolen Lapissa. Ruskamummojen vaellus ajoittuu yleensä syyskuulle, ja pian tunturinkyljet ja tienvarsikuppilat täyttyvät parveilevista ruskamummoista. Ruskamummot käyttävät ravinnokseen lähinnä edullista munkkikahvia, vaikka jahtaavatkin joskus kohdalleen osuvia poroja, ilmeisesti uteliaisuuttaan.

Luonnonystävä voi seurata ruskamummojen raitoja kipuamassa verkkaisesti ylös alas Kaunispään pailakkapolkuja ja todeta jälleen yhden vuoden raakunhelmen vierähtäneen ikuisuuden helminauhaan.

Jatka artikkeliin Ruskamummojen syysvaellus

Kesän käsityöuutuudet: korut, pinkit pieksut, poronnahkalaukku…

Kesä on kuuma ja niin on Inarin Käsityöpuodin uutuuskattauskin. Puodin käsityöläiset ovat suunnitelleet karanteenikevään ja alkukesän aikana paljon uusia upeita tuotteita. Myyntivalikoimaan on lisätty mm. uusi, näyttävä Riekko-hopeakorusarja, pinkit tennaripieksut, käsintehtyjä arvopuukkoja, käsinkudottuja mattoja sekä paljon uusia koruja.

Kaikki uudet tuotteet ovat 100 % käsityönä valmistettuja, piensarjatuotantoa ja uniikkituotteita. Useita tuotteita on myynnissä vain yksi kappale.

Jatka artikkeliin Kesän käsityöuutuudet: korut, pinkit pieksut, poronnahkalaukku…

Pinkit Pieksut – tuokiokuva

Käsintehdyt kengät pinkit pieksut

Hyppäät Datsun 120A:n etupenkiltä lämpimään kesäiltaan. Korjaat hieman mekkoasi ja alat astella kohti jytäpaikkaa, ehkä Saarikosken lavaa. Juhlaväen päitä kääntyy, ensimmäiset huomaavat ne jo kentän toiselta laidalta. Kilpailijattaresi tulee juuri sopivasti nurkan takaa piilopullolta ja Mary Slimmiltä. Hän vain vilkaisee jalkoihisi ja hänen päänsä räjähtää kuin Hubba bubba-pallo. Krepattuja hiuksia leijailee hiekalle. Bändi on juuri aloittelemassa. Suomen pinkeimmät pieksut eivät tanssilta juuri taolle ehdi tänä yönä.

Täveämmin käsintehdyt pieksut ovat makeita, mutta tässä värikokeilussa on sitä jotain.

Pinkit Pieksut Täveämmi käsintehdyt kengät

Lue lisää pieksuista

Puodille Design from Finland-merkki

Inarin Käsityöpuoti-verkkokauppakonseptille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Design from Finland -merkki. Verkkokauppamme saattaa yhteen kotimaisesta laatukäsityöstä ja pohjoisesta designista kiinnostuneet kuluttajat ja pienet, itsenäiset toimijat, joilla ei välttämättä riittäisi resursseja markkinoida tuotteitaan ammattimaisesti verkossa yksin. Puoti työskentelee aktiivisesti vastuullisen yrittäjyyden ja kotimaisen käsityön arvostuksen kasvattamisen puolesta sekä auttaa käsityöläisiä mm. viestinnässä ja tuotteistamisessa.

Suomalaisen työn liiton markkinointipäällikön Johanna Lahden mukaan verkkokaupoille ei ole aiemmin myönnetty Design from Finland -merkkiä. Toimikunta kuitenkin arvosti Inarin Käsityöpuodin palvelukonseptia ja halusi lopulta tukea toimintaa merkillä. Meille juuri aloittaneena yrityksenä tunnustuksesta on käytännön iloa, sillä vuonna 2011 käyttöön otettu, tunnettu ja arvostettu merkki auttaa viestimään asiakkaillemme ydinarvojamme – kotimaista luovuutta ja laatua – joihin koko toimintamme pohjaa.

Jatka artikkeliin Puodille Design from Finland-merkki