Julkaistu Jätä kommentti

Puodille voitto ADW:n muotoilukilpailussa

Arctic-Design-Week-voittaja

Inarin Käsityöpuoti valittiin 24.3. vuoden 2021 Arktiseksi Muotoiluintensiiviseksi Yritykseksi. 

Palkinnon myönsi Rovaniemen Arctic Design Week (ADW), joka kokoaa vuosittain yhteen muotoilualan uutuuksia ja yrityksiä. ADW:tä on järjestetty vuodesta 2008 asti ja Vuoden Muotoiluyritys-palkintoa on jaettu vuodesta 2016. Tänä vuonna esiraati valitsi finaaliin kuusi eri alojen arktista muotoilua toteuttavaa yritystä. Näistä kuudesta yleisö äänesti suosikkiaan. Inarin käsityöpuoti nappasi 46% annetuista äänistä.

ADW osoitti avarakatseisuutta nimittämällä käsityöalan yrityksen mukaan muotoilukilpailuun.  Käsityö kun on joskus sellainen vähän hämärä tyyppi, joka operoi muotoilun, perinteen ja taiteenkin kentillä, pysytellen osittain määrittämättömänä.

Tänä päivänä käsityöhön liittyvä muotoilu on kuitenkin paljon muutakin kuin itse esineen muotoilua. Digitaalisessa maailmassa perinteistenkin ammattien harjoittajien on muotoiltava luovasti palvelunsa, viestinsä ja brändinsä kiinnostavaan sekä asiakasta palvelevaan muotoon. Yhteisöllisesti toimien näitä uusia kanavia ja yleisöjä on ollut helpompi lähestyä.

Puodin poppoo pokkaamassa palkintoa. Vasemmalta: korusuunnittelijat Katja Magga ja Anitta Vierelä, puunmuotoilija Magnus Lange, Puodin äitihahmo Piia Kangas ja pieksuntekijä Virpi ”Taveämmi” Jääskö.

Muotoilu on luovaa ongelmanratkaisua. Aikamme isot ongelmat vaikuttavat ratkaisemattomilta haasteilta. Mutta ehkä omassa pienessä nurkassaan voi koettaa tehdä osansa. Pyrimme toiminnallamme tarjoamaan vastavaihtoehdon kertakäyttökulttuurille, massatuotannolle ja kiireelle. Kestävämpää, hitaampaa, juurevampaa menoa ja esineitä, joilla on syvempiä merkityksiä.

Yksi kirjoittamaton sääntö Puodissa on, että tekemisen pitäisi olla mukavaa ja mielellään jopa hauskaa. Toivomme, että se välittyisi myös ulospäin ja pystyisimme myös jakamaan iloa kanssakulkijoille – jotta arki olisi esteettisempää ja riemukkaampaa.

Olemme olleet iloisia kaikesta tuesta ja tästä tunnustuksesta. Samalla kun kotimaanmatkailu nostelee sammaleista päätään ja ihmiset löytävät uudelleen oman omituisen maansa, myös kotimaisten käsitöiden arvostus tuntuu olevan nousemassa muoti-ilmiöksi. Kasvava joukko tiedostavia ihmisiä on jo sitä mieltä, että on siistiä pukea ylleen tai hankkia kotiinsa suomalaisen pientuottajan tuote, johon on käytetty paljon sydänverta, aikaa ja laadukkaita, kotimaisia materiaaleja. 

Kuten Piia sanoi Puodin kiitospuheessa ADW:n palkintojenjakotilaisuudessa: ”We want to make hand-made stuff cool again.” 

Kaunis kiitos äänestäneille. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *