Taveämmi Tuisku Juhlapieksut

775,00 

Myyjä: Virpi Jääskö

Tuisku on juhlapieksu, jollaista ei ole toista. Liittojalkine morsiamelle, pieksu päivän sankarittarelle.

Jokainen Tuisku on erilainen, Myrskynkeittäjän säätilan mukainen. Kuvan Tuiskussa metallivetoketjut, puukorko ja tuohipäällinen sekä nilkkakoriste inarilaista mateennahkaa. Valkoiseksi käsinvärjättyä naudan parkkinahkaa, pohja nahkaa kumisin kulutuspinnoin. Ei vuoria, vain parkkinahkaiset kärkikovikkeet ja kantakapit.

Tuiskut räätälöidään ja valmistetaan toiveiden mukaan. Voit valita tuiskun ankaruuden, koron päällisen (esim. tuohi, nahka), koron materiaalin (visakoivu, pyöreä tuohipäällinen tunturikoivu) sekä nilkan koristeen. Pohjaan saa nimikoinnin. Väreinä valkoinen, musta, tummanruskea, keskiruskea.

Saatavilla koot: 35 – 45 (katso kokotaulukko)
Yksityiskohdat räätälöidään jokaisen asiakkaan toiveiden mukaan.
Toimitus: Valmistetaan tilauksesta. Toimitusaika 2-6 viikkoa.

Taveämmin muiden työkiireiden vuoksi uusia pieksutilauksia ei toistaiseksi oteta vastaan. 

Tuotetunnus (SKU): P08-K3192 Osasto: Avainsanat tuotteelle ,

Kuvaus

Kuvaus
Juhlapieksu/liittopieksu. Jokainen pari räätälöidään ja koristellaan asiakkaan toiveiden mukaan.
Materiaalit
Päällinen naudannahkaa. Kasviparkittu, ei kromia. Korko visakoivuta tai tunturikoivua. Koron päällinen tuohta tai nahkaa. Pohja nahkaa, kumipäällinen.
Värit
Valkoinen, musta, tummanruskea, keskiruskea.
Koko
Saatavissa ko’oissa 35-45. Tarkemmin katso kokotaulukko.
Erityistä
Onko sinulla erikoistoiveita juhlapieksuille? Kysy etukäteen sähköpostitse puoti@kasityopuoti.fi.
Toimitus
Jokainen kenkäpari valmistetaan tilauksesta. Toimitusaika 2-6 viikkoa.

Kulttuurista appropriaatiota? Saako pieksut pukea, vaikka ei ole saamelainen?

Saa pukea. Vaikka kippurakärkiset pieksut kuuluvat moneen kansallispukuun, ovat ne historiallisesti olleet satojen vuosien ajan monenlaisen väen ja useiden pohjoisen kansojen käytössä. Kippurakärjen ansiosta kenkä on pysynyt suksen mäystimessä, mutta se on ollut myös muotiseikka. Pieksuissa ovat ovat kulkeneet niin rahvas kuin herraskaisetkin, aina 1930-luvun alulle saakka. Tuolloin teollisen muodin virtaukset saavuttivat Pohjoisenkin ja perinteisen kansanomaisia asusteita kuten lapikkaita, alettiin vähitellen pitää noloina ja ”maalaisina”. Lapissa arvostus on säilynyt.

Kokotaulukko ja jalan mittausohje

Taveämmi valmistaa pieksuja pajassaan yhden, maksimissa kahden kenkäparin viikkovauhtia. Pieksuja tilaava voi minimoida väärän koon tilaamisen riskin toimimalla seuraavien ohjeiden mukaan.

  • Seiso paperin päällä paino tasaisesti molemmilla jaloilla. Tavalliset ohuehkot sukat saavat olla jalassa.
  • Piirrä jalkaterän ääriviivat paperille. Pidä huoli että kynä on kohtisuorassa jalkaan nähden ja piirrosjälki on tarkka erityisesti kantapään ja pisimmän varpaan kohdalta.
  • Jos jalkasi ovat selvästi eripituiset, piirrä toinenkin jalka.
  • Mittaa jalan pituus kantapään ja pisimmän varpaan kohdalta.
  • Kirjoita mitta ylös ja vertaa sitä oheiseen taulukkoon.

Jos pieksujen tilaajan on mahdollista matkustaa Inarin kirkonkylälle, olisi suositeltavaa, että tilaaja kävisi Taveämmin pajalla sovittamassa mallikenkiä, jolloin tiedetään varmasti oikea koko.

Jalan pituus cm Kengän koko
22 35
22,6 36
23,2 37
23,9 38
24,7 39
25,4 40
26,1 41
26,8 42
27,5 43
28,2 44
28,9 45

Lisätiedot

Kengän koko

35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45

Taveämmi

Virpi Jääskön elämä oli johtanut hänet hankevetäjäksi Saamelaisalueen koulutuskeskukseen. Sydän ja mieli kaipasivat kuitenkin EU-raporttien ja deadlinejen maailmasta johonkin yksinkertaisempaan, konkreettisempaan. Ehkä lähemmäksi lapsuudesta ja poronhoidosta tuttua juurevaa omavaraistalouden aikaa, jossa työn tulos on käsinkosketeltava. Reitti löytyi käsityöläisyydestä.

Virpi oli jo aiemmin opiskellut käsitöitä iltakursseilla ja tehnyt paljon perinteisiä karvakenkiä, vanttuita, housuja ja lapintakkeja perheensä tarpeisiin. Suutariopintojen ja myöhemmin jalkinekisällin ja jalkinemestariopintojen kautta Virpi uskalsi tehdä käsityöstä itselleen ammatin.

Taveämmin, Pohjanakan tehtävä on puhaltaa kotipalkisten perinteisiin uutta liekkiä ja tuoda ne luontevaksi osaksi tämän päivän elämää. Tuotteiden laatu nojaa Virpin keräämään laaja-alaiseen tietotaitoon, joka käsittää jalkinevalmistuksen prosessin designista perinnemateriaalien valmistuksen kautta nykyaikaisesti ja huolellisesti viimeisteltyyn tuotteeseen.

Tuotteet

Modernin kyläsuutarin pajan tuotteet ovat hidasta luksusta ja pikamuodin vastakohta. Jokainen Taveämmi-pieksupari valmistetaan tilauksesta, valmista varastoa ei ole. Virpiä kiehtoo lappilaisissa perinnemateriaaleissa kova työ ja pitkä matka raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi. Hän tekee usein sisnan (poronnahka) ja koipiturkiksen itse, aikaa ja vaivaa säästämättä.

Modernit kengänvalmistuksen metodit ja työvälineet, sekä omaääninen, kokeileva estetiikka venyttävät perinnekäsityön rajoja ja päivittävät pieksut 2020-luvulle. Taveämmi-pieksuissa yhdistyy sulavasti länsimaisen ja lappilaisen kengänteon työtavat ja historiat, osaamisjatkumon ja perinteiden kunnioittaminen sekä toisaalta uuden muodin luominen ja salliva kokeilu.

Lisää tuotteita suunnittelijalta Taveämmi

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Taveämmi Tuisku Juhlapieksut”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *