Puukulho käsin sorvattu tuomi M

95,00 

Suunnittelija: Magnus Lange

Kauniisti muotoiltu, käsinsorvattu puukulho. Materiaalina elegantti tuomi. Voit valita matalan tai korkean kulhon tai ostaa molemmat.

Ivalossa asuvan, yli 50 vuotta puuntyöstöä harjoitelleen taidekäsityöläisen Magnus Langen pitkällisten kokeilujen myötä kehittämä minimalistinen kulhomuotoilu on käytännöllinen ja kunnioittaa materiaalia antaen tilaa puunsisäiselle kauneudelle.

Voit käyttää kulhoa kuivien elintarvikkeiden tarjoiluun tai pienesineiden säilytykseen. Veistoksellinen kulho soveltuu sisustuskulhoksi, hedelmäkulhoksi tai tarjoilukulhoksi.

Uniikkituotteet, vain tämä pari. Signeerattu.

Materiaali: tuomi (lue puuesittely)
Halkaisija: n. 23-24 cm | Kokoluokka M (lue kokoluokituksesta)
Korkeus: Korkea 10 cm | Matala 7,5 cm
Pintakäsittely: öljyvaha, elintarvikelaatu

Poista

Lahjapaketointi

Tälle tuotteelle on mahdollista ostaa lisäpalveluna ympäristöystävällinen lahjapaketointi. Osta lahjapaketointi täältä.

Tuotetunnus (SKU): P13-K3156 Osasto: Avainsana tuotteelle

Kuvaus

Tämän puukulhon tekemiseen vaadittiin yli 50 vuotta

Magnus Lange on pitkän linjan manualisti, joka on harjoittanut puuntyöstöä vuodesta 1966 alkaen. Suurten puukulhojen sorvaaminen on teknisesti erittäin haastavaa ja tälle tasolle materiaalin ymmärtämisessä ja käden jäljessä harva Suomessa yltää. Tämän kulhon tekeminen on alkanut raaka-sorvauksella noin puoli vuotta ennen valmistumista, jotta puu ehtii kuivaa muotoonsa.

Käsien muotoilemat käsien muodot

Magnus etsi puukulhoilleen täydellistä muotoa vuosien ajan, loputtomilla iteraatioilla. Eräänä päivänä väsymättömän perfektionistin mielessä naksahti kaikki kohdalleen: kädellinen näki kätensä. Kulhon balusterimuotoinen ulkokaari on kaksi taivasta kohti avautuvaa kättä, ranteet vastakkain. Kulhon suusta löytyy Langen kulhojen nimikkomuoto, kourakuru. Kulhojen reunat eivät ole totutun suorat, vaan kovertuvat suulta sisäänpäin, pitäen sisällön hellästi huomassaan kallistettaessakin. Kourakurun nerokkuus käy selväksi, kun kahmaisee reunaa vasten vaikkapa pastilleja tai pähkinöitä käteensä.

Puuesittely: Tuomi

Valkolatva tuomi, joka ahon laitaa reunustaa on supisuomalainen, feminiininen puu, joka on ollut kansanperinteessä hyvän ja lempeän puun maineessa. Sitä on käytetty materiaalina monenlaisiin tarve-esineisiin, erityisesti vanhan ajan ajokalujen aineena. Me varttuneemmat muistammekin keväällä 1702 kuulemamme hittisanonnan ”tuomi wahwa wandeixi, wander warsan wembeleixi”. Varoituksen sana siveellisille lienee kuitenkin paikallaan. Jotain paheellista tuomessa on, sitä ei suvaittu pihapuuna varsinkaan makuuaittojen vieressä, sillä sen kukkien huumaavan tuoksun arveltiin nostattavan neitosissa taipumusta siveettömään käytökseen.

Käyttö ja hoito

Kulho on tarkoitettu kuivien elintarvikkeiden tarjoiluun, koriste-esineeksi ja pienesineiden säilytykseen, ei siis sovellu salaattikulhoksi. Puhdistus kostealla rätillä tai harjalla, tarvittaessa miedolla pesuaineella. Puuaine tummuu/patinoituu hieman ajan myötä, käytön ja auringonvalon vaikutuksesta.

Puukulhojen kokoluokitus

Inarin Käsityöpuodissa myydään eri kokoisia sorvattuja puukulhoja, jotka soveltuvat eri käyttötarkoituksiin. Koon hahmottamisen avuksi olemme kehittäneet yhtenäisen kokotaulukon. (kuvan kulhojen halkaisijat: XL 37 cm, L 31 cm, M 23 cm, S 17,5 cm)

XL Kulho
⌀ yli 34 cm

Erikoisen suuri kulho. Näin suurta kulhoa tehdään sorvaamalla hyvin harvoin. Näyttävä sisustuskulho. Sopii erikoistarkoituksiin kuten kudontalankojen säilytykseen. Voi pitää myös lattialla.

L Kulho
⌀ 27-33 cm

Suuri kulho. Näin suuria kulhoja käsinsorvataan harvoin. Sopii sisustuskulhoksi, hedelmäkulhoksi tai säilytykseen. L-koon pahkakulhoon vaaditaan jo harvinaisen suuri pahka.

M Kulho
⌀ 20-26 cm

Yleinen isohko kulho. Sopii hedelmäkulhoksi, tarjoiluun tai pienesineiden säilytykseen. M-koko on reilu, mutta se mahtuu isompia paremmin kirjahyllyyn, keittiönpöydälle, yöpöydälle…

S Kulho
⌀ alle 19 cm

Näppärän pieni, käteensopiva kulho. Sopii esim. karkkien, pähkinöiden ym. tarjoiluun ja avainten yms. pienesineiden säilytykseen. Pieniä kulhoja voi yhdistää monta samaan kattaukseen. Kaikista pienimmät kulhot ovat käteviä yöksi riisuttavien korujen, kuulolaitteen tms. säilykseen.

Kokoluokitus on suuntaa-antava. Puodin kulhot ovat tavallista suurempia. Monilla myyjillä jo 20-25 sentin halkaisijan puukulhot myydään isoina kulhoina, XL-koon sorvattuja kulhoja on harvoin edes tarjolla. Halkaisijan mitta muuttaa kokovaikutelmaan yllättävän paljon. Pari, kolme senttiä halkaisijassa on jo huomattava kokoero kulhojen välillä. Lisäksi kokoon ja vetoisuuteen vaikuttaa kulhon korkeus. Löydät tarkat mitat tuotesivuilta.

Lisätiedot

Variaatio

Korkea kulho, Matala kulho

Magnus Lange

Puun kirkas runous – yli 50 vuotta puutöitä 

Siinä kylässä, jossa ei ole taiteilijoita, ei voi elää, kertoo afrikkalainen sananlasku. Ivalon kylässä, kahden pienen koiran vartioiman omakotitalon pihalle on hartaudella varusteltu puuntyöstöstudio. Lentelevien koivulastujen keskellä työskentelee näkemyksellinen vanhan liiton manualisti.

Magnus Langen (s. 1949) värikäs CV on pitkä ja haarautuva kuin Ivalojoki, se kiemurtelee yli puolen vuosisadan läpi kulttuurialan vuopajia, syöksyy taideteollisia koskia, kokeilee puusepän pajan pitämistä Inarissa ja asettuu opettajan, työyhteisövalmentajan ja ohjaajan uomaan. Kauneuden etsiminen, käsillä tekeminen ja uuden luominen on se virta, joka kuitenkin lopulta Magnuksen venhettä vie.

Monien materiaalien ja tekniikoiden parissa työskennelleen taidekäsityöläisen elämän rakkaus on puu ja sorvaus. Yli 50 vuoden seurustelu materiaalin kanssa innoittaa pitkiä, polveilevia luentoja eri puulajien olemuksesta. Taidekriitikko ja kirjailija Esa I. Järvinen kirjoitti jo vuonna 1985 Langen kädenjäljen hipovan täydellisyyttä. Sen jälkeen tekninen suoritus on hioutunut luvalla sanoen virtuoottiseksi. Sen ymmärtää, kun ottaa minkä tahansa Langen valmistaman ”praktisen veistoksen” käteensä. Tällaisia esineitä ei kasva joka puussa.

Materiaalit

Raaka-aineet Magnus valitsee tarkoin. Hän tuntee puun perinpohjaisesti ja työskentelee sujuvasti eri puulajien kanssa, kunkin luonnetta kunnioittaen. Erityisesti hän pitää koivusta, pihlajasta ja tuomesta. Lehtikuusi on hänelle mieleinen haaste. Se kun itkee pihkaansa pitkään.

Tuotteet

Käsintehdyt, korkealaatuiset puutuotteet, uniikkiesineinä ja piensarjoina. Design on minimalistista, kirkasta, juurevaa ja ennen kaikkea käytännöllistä. Jokainen esine on luotu käyttötarkoitus edellä ja raaka-aineen ehdoilla, pyrkien vapauttamaan esiin puunsisäinen kauneus.

Magnus etsi puukulhoilleen täydellistä muotoa vuosien ajan, loputtomilla iteraatioilla. Eräänä päivänä väsymättömän perfektionistin mielessä naksahti kaikki kohdalleen: kädellinen näki kätensä. Muoto pohjaa siis käsiin: ulkokaari on kaksi ylöspäin avattua kättä, ranteet vastakkain. Suulta sisään kovertuu kourakuru, joka suojaa sisällön ja jota vasten on miellyttävä kauhaista vaikkapa pastilleja. Tämä on muotoilua parhaimmillaan, esine on juuri sitä mitä se on, vilpitön ja ilahduttavan täydellinen tarkoituksessaan.

Kulhoissa toistuu toisinaan myös veneen muoto. Jäämerellä kalastava mies tunnustautuu venefriikiksi.

Lisää tuotteita suunnittelijalta Magnus Lange

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Puukulho käsin sorvattu tuomi M”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *