Kuvaus
Tämän puukulhon tekemiseen vaadittiin yli 50 vuotta
Magnus Lange on pitkän linjan manualisti, joka on harjoittanut puuntyöstöä vuodesta 1966 alkaen. Suurten puukulhojen sorvaaminen on teknisesti erittäin haastavaa ja tälle tasolle materiaalin ymmärtämisessä ja käden jäljessä harva Suomessa yltää. Myös kulhojen tekoprosessi kysyy kärsivällisyyttä. Pihkaansa itkevä lehtikuusi tarvitsee aikaa matkallaan kulhoksi. Tämän kulhon tekeminen on alkanut raaka-sorvauksella noin vuosi ennen valmistumista, jotta puu ehtii kuivaa muotoonsa.Käsien muotoilemat käsien muodot
Magnus etsi puukulhoilleen täydellistä muotoa vuosien ajan, loputtomilla iteraatioilla. Eräänä päivänä väsymättömän perfektionistin mielessä naksahti kaikki kohdalleen: kädellinen näki kätensä. Kulhon balusterimuotoinen ulkokaari on kaksi taivasta kohti avautuvaa kättä, ranteet vastakkain. Kulhon suusta löytyy Langen kulhojen nimikkomuoto, kourakuru. Kulhojen reunat eivät ole totutun suorat, vaan kovertuvat suulta sisäänpäin, pitäen sisällön hellästi huomassaan kallistettaessakin. Kourakurun nerokkuus käy selväksi, kun kahmaisee reunaa vasten vaikkapa pastilleja tai pähkinöitä käteensä.Puuesittely: Lehtikuusi
Lehtikuusi on materiaalina lujaa ja painavaa. Säänkestävyytensä ansiosta lehtikuusen puuta käytetään perinteisesti veneenrakennuksessa, ikkunoissa, ovissa ja rappusissa. Karjalan Kannaksen Raivolaan Terijoen tuntumaan perustettiin Suomen kuuluisin lehtikuusimetsä keisarinna Annan valtakaudella 1700-luvun alkupuolella. Puisto kuului ns. laivanrakennusmetsien sarjaan, jolla haluttiin varmistaa Itämeren kautta Eurooppaan hamuavan Venäjän laivanrakennusmateriaalin hyvä laatu ja saatavuus. Sorvaajalle se on estetiikan riemuvoitto, väri ja leveät vuosilustot ovat sen valtteja. Sen pihkaisuus haastaa tekijän.Käyttö ja hoito
Kulho on tarkoitettu kuivien säilytykseen ja tarjoiluun, ei siis sovellu salaattikulhoksi. Puhdistus kostealla harjalla tai rätillä, tarvittaessa miedolla pesuaineella. Puuaine tummuu/patinoituu hieman ajan myötä, käytön ja auringonvalon vaikutuksesta.Puukulhojen kokoluokitus

XL Kulho
⌀ yli 34 cm
Erikoisen suuri kulho. Näin suurta kulhoa tehdään sorvaamalla hyvin harvoin. Näyttävä sisustuskulho. Sopii erikoistarkoituksiin kuten kudontalankojen säilytykseen. Voi pitää myös lattialla.
L Kulho
⌀ 27-33 cm
Suuri kulho. Näin suuria kulhoja käsinsorvataan harvoin. Sopii sisustuskulhoksi, hedelmäkulhoksi tai säilytykseen. L-koon pahkakulhoon vaaditaan jo harvinaisen suuri pahka.
M Kulho
⌀ 20-26 cm
Yleinen isohko kulho. Sopii hedelmäkulhoksi, tarjoiluun tai pienesineiden säilytykseen. M-koko on reilu, mutta se mahtuu isompia paremmin kirjahyllyyn, keittiönpöydälle, yöpöydälle…
S Kulho
⌀ alle 19 cm
Näppärän pieni, käteensopiva kulho. Sopii esim. karkkien, pähkinöiden ym. tarjoiluun ja avainten yms. pienesineiden säilytykseen. Pieniä kulhoja voi yhdistää monta samaan kattaukseen. Kaikista pienimmät kulhot ovat käteviä yöksi riisuttavien korujen, kuulolaitteen tms. säilykseen.
Kokoluokitus on suuntaa-antava. Puodin kulhot ovat tavallista suurempia. Monilla myyjillä jo 20-25 sentin halkaisijan puukulhot myydään isoina kulhoina, XL-koon sorvattuja kulhoja on harvoin edes tarjolla. Halkaisijan mitta muuttaa kokovaikutelmaan yllättävän paljon. Pari, kolme senttiä halkaisijassa on jo huomattava kokoero kulhojen välillä. Lisäksi kokoon ja vetoisuuteen vaikuttaa kulhon korkeus. Löydät tarkat mitat tuotesivuilta.
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.